OSKAR:

Najbolji film – ’Argo’

U ’Dolbi teatru’ u Los Anđelesu održana je 85. dodela nagrada Američke akademije filmske umetnosti i nauke, a naslov najboljeg filma ponelo je rediteljsko ostvarenje Bena Afleka ’Argo’.

Priča o krizi talaca u Iranu je pored glavne nagrade osvojila i Oskare za najbolju montažu i najbolji adaptirani scenario.

Ipak, po broju osvojenih priznanja, ’Argo’ je ostao u senci ’Pijevog života’ koji je osvojio četiri Oskara – za najbolje specijalne vizualne efekte, muziku, fotografiju i najbolju režiju (Ang Li).

Filmska adaptacija mjuzikla ’Jadnici’ ovenčana je sa tri nagrade: najbolji zvuk, najbolji make-up i najbolju epizodnu žensku ulogu (En Hatavej).

Čak tri filma osvojila su po dva Oskara. ’Linkoln’ je dobio nagrade za najbolju scenografiju i najbolju glavnu mušku ulogu (Denijel Dej-Luis). ’Đangova osveta’ donela je Kventinu Tarantinu drugog Oskara u karijeri za originalni scenario, ali i drugog Oskara Kristofu Volcu za epizodnu mušku ulogu. Film ’Skyfall’ je osvojio Oskare za najbolju originalnu pesmu i specijalne zvučne efekte. Potonju nagradu podelio je sa filmom ’Zero Dark Thirty’, što je na kraju bilo jedino priznanje za film Ketrin Bigelou.

Za najbolju glumicu u glavnoj ulozi proglašena je Dženifer Lorens za ’Silver Linnings Playbook’, dok je film ’Ana Karenjina’ osvojio Oskara za najbolji kostim. Najbolji film sa van engleskog govornog područja je ’Ljubav’ Mihaela Hanekea, a za najbolji dugometražni film proglašen je ’Hrabra Merida’. Foto: Beta

Kompletnu listu pobednika pogledajte ovde: OSKAR 2013.

See video
OSKAROSKAROSKAROSKAROSKAROSKAROSKAROSKAROSKAR