Od A do Z

Novinar i televizijski stvaralac, autor brojnih kvizova, od kojih je najpoznatija ‘Slagalica’, u intimnoj abecedi otkriva zašto se istorijom bavio usput, ne shvatajući koliko je bitna, i kako uvek valja verovati da postoji druga obala na koju želiš da stigneš

Piše: Tanja Nikolić  Foto: Vidoje Manojlović

a

Arhiva. Porodična. Sestra Mirjana i ja krenuli smo u veliki posao sređivanja dokumenata, slika, pisama, knjiga, isečaka iz novina porodica Prita, Vučetić, Nešković i Šuvaković. Bože, šta smo sve pronašli, čak i sliku iz 1870. čukundede Georgija Prite, Cincarina iz Klisure, koji se doselio u Pančevo. Radimo to već pet godina, a tek smo na početku.

b

Boba Stojnić. Venčali smo se pre skoro trideset pet godina. Ljubav, razumevanje, poštovanje, pomaganje, razgovori o pozorištu, putovanja. Uspesi, radovanje, porazi, neslaganje, kao u svakom životu. Naša kuća, koju je Boba “dizajnirala” i svaki dan dorađuje. Kćerka Nena, unuci Viktor i Dunja.

c

Cveće. Moje ruže. Majka Vera bila je stručnjak za spasavanje istog, donosili su joj saksije sa osušenim stabljikama i posle njenih priča cveće je opet dizalo glavu. O ružama sam mnogo naučio i od dede Stojana, kako ih orezati, zalivati, spremiti za zimu.

č

Čamac. Volim vodu ali za čamac je potrebno vreme, njime se treba baviti, tako da je moj ostao na dnu Save.

ć

Ćutanje. Veoma je važno, posebno kad nemaš šta da kažeš.

d

Dom omladine Beograda, u koji sam došao kad sam imao 21 godinu. Značajno mesto na mapi čitave Jugoslavije.

 

Nastavak teksta Vam je dostupan u štampanom izdanju…

Pročitano 244 puta
Od A do Z Nikola Nešković

Pročitajte članke iz prethodnih izdanja