Od A do Z

Autorka nekih od najpoznatijih tekstova domaće muzike, u intimnoj abecedi otkriva koliko voli mirišljave kupke, zašto su neke džabe stvari na kraju najskuplje i kako reč hvala sve manje koristimo

Piše: Zorica Zarić  Foto: Andreja Damnjanović

a

Atina. Dosta dugo nisam bila u tom regionu, a Grčku obožavam. Provela sam tamo mnoge lepe dane, naročito kad sam radila album Jeleni Karleuši u studiju kompozitora Febeja. Ostalo mi je i jedno neprijatno sećanje jer smo se od hotela do studija vozili tri sata, kolika je gužva bila. To nisam doživela ni u jednoj drugoj evropskoj metropoli.

b

Badnjak. Prethodnih dana ga je imalo skoro svako srpsko domaćinstvo.

c

Cicija. Mnogi moji prijatelji su velike cicije. Koliko ja to nisam, toliko oni to jesu. Gde god da idemo uvek se ja hvatam za novčanik.

č

Čaša. Kad radim, volim da imam pored sebe nešto što će me malo okrepiti.

ć

Ćevapi. Sa lukom, naravno. Obožavam ih, ali u poslednje vreme na snimanju “Pinkovih zvezda” u pauzi obično njih naruče, tako da ćevape više očima ne mogu da gledam, ni s lukom ni bez njega, pa sam odlučila da sledeći put na set ponesem pitu ili pečeno pile.

d

Danas. U mom životu je danas najvažnije, važnije i od juče i od sutra.

Džabe. Volela bih da su neke stvari džabe. Ali, nažalost, nisu. Često nešto što mislimo da je džabe bude najskuplje.

đ

Ðevrek kuvani. Mnogo sam volela da ga jedem u jednoj pekari blizu mene. Ali, pošto su tu pekaru preselili i više je nema, nema ni kuvanih đevreka blizu mene.

e

Egipat. Nikad nisam bila tamo, iz prostog razloga što se jako plašim aviona. A volela bih da ga vidim jer ga svi hvale - kažu da je u ovim zimskim mesecima čaroban.

f

Fioka. Volela bih da imam tekstove i ideje u fioci kada mi zafale za neku pesmu. Ali nemam tu naviku, tako da uvek radim u trenutku. U fioci imam samo bižuteriju i sitnice.

g

“Gadure”. To je naziv moje nove pesme koju sam napisala za Milana Stankovića i njegovog gosta, čije ime ne mogu da otkrijem. Snimili su fenomenalan duet. Pesmu je radio Damir Handanović.

h

Hvala. Reč koja se u poslednje vreme jako, jako malo koristi. Oko nas je gomila nezahvalnih ljudi, a nekad to hvala znači mnogo.

i

Intuicija. Celog života se vodim intuicijom i ona me nikada do sada nije prevarila.

j

Jabuke. Ne bilo koje, već uvek zelene. Zato što su one uglavnom tvrde, pa pucaju kad ih zagrizem. Pritom su i sočne.

k

Kiseli kupus. Stalno ga spremam, a uopšte ga ne volim. Kuvanje. Obožavam da kuvam.

l

Lepota. Ona je danas moć. A i u mom poslu mnogo toga se vrti oko lepote. Ljudi su apsolutno opterećeni izgledom, tako da možemo reći da je svetom zavladao teror lepote.

lj

Ljubav. U svakom smislu. Bez nje se ne može. Ljuljaška. U ovom vremenu smo svi na nekoj ljuljašci, klatimo se gore-dole.

m

Molitiva. Vernik sam. Naravno, nisam fantik, ali često se molim.

n

Novac. Još jedna lepa stvar i još jedan teror današnjice. Bez njega se ne može. I svi mislimo kako bi dobro bilo da ga je malo više.

nj

Njuškica. Mala, slatka njuškica mog maltezera Rija. I njuškice mojih maca.

o

Ogovaranje. Takođe česta pojava u današnjem društvu. Ja niti volim da ga slušam, niti volim da ogovaram. Celog života gledam svoja posla. Umem i da kažem kako me ne zanimaju ni moji problemi, a kamoli tuđi.

p

Panika. Imam paniku kad ne mogu da stignem nešto da uradim na vreme, kad sam tanka sa parama, kad treba da letim, a za novac imam specijalno rešenje: potrošim sve do poslednjeg dinara, pa krenem iz početka.

r

Rat. Jedna od najodvratnijih i najružnijih reči. I ne samo reči, već i pojava.

s

Sreća. Mi umetnici, i kad smo najsrećniji, imamo osećaj da nam ta sreća fali. U stalnoj smo potrazi za njom. To nam je motiv da idemo dalje, neka vrsta inspiracije.

š

Šuma. Jako volim prirodu i obožavam planinu. Mislim da u šumi postoji veliki izvor energije. Šetnja. Po šumi.

t

Tatar biftek. Obožavam da ga jedem ali mi škodi. Umem da ga spremim, možda više na neki svoj način, ali ko god ga je probao, tražio je još.

u

Uvo. Ovo levo koje me žiga od pre neki dan, otkad sam u Šimanovcima spavala kraj otvorenog prozora.

v

Voda. Najbolja je za kupanje. Volim mirisne kupke i da uživam u kadi, to me opušta. Ali, ne volim da pijem vodu.

z

Zubar. Moraću do njega ovih dana. Mada mi bol nije ugrozio osmeh i niko ne vidi šta se krije iza njega. Ne plašim se zubara, i to je najvažnije.

ž

Želja. Ceo naš život je skup ostvarenih i neostavrenih želja. Ja i dalje imam mnogo više ovih drugih.

Pročitano 1,404 puta
Od A do Z Marina Tucaković

Pročitajte članke iz prethodnih izdanja