Od A do Z

Dramaturg, autor scenarija za seriju ‘Jagodići: Oproštajni valcer’ i istoimenog romana, u intimnoj abecedi otkriva zašto treba da upozna i više sluša džez, kako mu je film ‘Točkovi’ promenio život i šta je radio u Budvi 34 nedelje

 Piše: Tanja Nikolić  Foto: Srđan Bosnić

a

Angelina. Baš dobro da abeceda počinje sa a. Stoga su na prvom mestu Angelina, njen brat Damjan i majka im Jelica.

b

Budva. U seriji ‘Budva na pjenu od mora’ provedoh 34 nedelje, zajedno sa rediteljem Milanom Karadžićem. Bilo je lepo, uzbudljivo i umalo fatalno. Bogu hvala, preživesmo, a tu su i nove epizode.

c

Cinculiranje. Teško je baviti se scenariom, a da se povremeno ne baviš plemenitom veštinom cinculiranja.

č

Čaj, zeleni, još sa gljivom kombuha, odlična stvar za život i rad.

ć

Ćelavost. Nisam ćelav. Ali kad počneš da razmišljaš o ćelavosti, ili je primećuješ na drugim ljudima, jasno je - postao si matori prdonja.

d

Dunav. Sada Dunav, nekad Ister. Mislimo da ova zemlja i ta reka pripadaju nama. U stvari, mi pripadamo njima. One su bile tu pre nas, i biće tu i posle nas.

Džez, treba da ga upoznam i slušam više.

đ

“Ðavo i mala gospođa” - moj roman. Ðavo mi nije dao mira dok ga nisam napisao, uloživši u njega mnogo vremena. Vredelo je. Posle iskušenja kakvo je pisanje romana, svako drugo pisanje izgleda ko poljem preći.

e

Eklektika, najrazboritiji pristup umetnosti i životu. Rigidni sam mrzitelj rigidnosti.

f

Fina mesta, ona u kojima možeš da sediš sam, a da te ne smatraju ludakom ili propalitetom. Imam jedno takvo blizu kuće, u Prvomajskoj ulici u Zemunu, zove se “Matijaš”.

g

Gomilanje - način života i rada koji predlaže Čarls Hendi, inače “guru menadžmenta i prijatelj lenjivaca”. Podrazumeva da se rad planira u većim komadima, kojima slede takođe veliki komadi odmora, jela, pića i otkrivanja Italije u Toskani.

h

Hakni, deo Londona u kojem živi moja sestra. Edgar Alan Po tamo je pohađao školu 1820, Sid Višiz živeo je tu sedamdesetih prošlog veka. Najčuveniji komšija svakako je bio ser Alfred Hičkok, koji tamo započe karijeru crtajući table sa međunaslovima za neme filmove. Dugo sam se opirao sveprožimajućem uticaju “gordog Albiona” u književnosti, muzici i filmu, najviše zbog neprilika naše skorije istorije. Na kraju sam shvatio da su sile privlačenja mnogo veće nego sile odbijanja.

i

Introvertnost. Kako se baviti pisanjem, a ne biti zagledan u sebe? Neobični su mi pisci koji su pritom još i ekstrovertni. Što onda koji đavo pišu?

j

Jutro, najlepši deo dana. Ima malo stvari na svetu koje se mogu porediti sa lepim, sunčanim jutrom.

k

Kompjuter. Ono što je za kromanjonca bila vatra, za nas je kompjuter. Dobar sluga i loš gazda.

l

Landara pišore, jako duhovit izraz, čovek ne može da ga izgovori a da se ne osmehne. Ipak, “landara pišore” je kao način ponašanja apsolutno odvratan, a kod nas široko rasprostranjen.

lj

Ljubaznost volim kod sebe i kod drugih.

m

“Mudrost mesa” - roman koji planiram da napišem. Treba da govori o tome kako previše vere poklanjamo razumu. Naši nagoni su pametniji.

n

Najbolji od svih svetova. Izgleda da većina nas veruje da danas živimo u najgorem od svih svetova. Kako drugog nemamo, verujem da je tačnije, a svakako zdravije, o njemu razmišljati kao o najboljem.

nj

Njuške. Ima lepih, poput one mog psa Biserke, tulearske pamučarke. Ima i onih odurnih, njih obično nose dvonošci. Najvažnije je da dobro poznaješ onu u ogledalu.

o

Oduševljenje, umesto odustajanja. Prezirem lenjost, inertnost i bezvoljnost, te njima suprostavljam iskreno oduševljenje nekim dobrim razgovorom, knjigom ili filmom, bilo čim drugim.

p

Pogled. Otvoren prostor i horizont je čovekova potreba, kako je to napisao Henri Dejvid Toro u knjizi “Valden ili život u šumi”. Lep pogled na more, Dunav, banatske ravnice ili šumadijski bregovi činie život u gradu, među zidovima, podnošljivim.

r

“Rukopis nađen u Saragosi” - delo Jana Potockog. Ko ga jednom pročita, vraća mu se uvek, godinama. Ni sam ne znam koliko sam puta pročitao ovaj roman.

s

Skromnost. U svetu marketinga i autoreklamera zaboravljena ljudska vrlina.

š

Šaran, dimljeni. Nema ukusnijeg jela, čak i za nekog ko nije posebno lud za posnom trpezom.

t

“Točkovi”. Uz sve svoje mane i poneki kvalitet, ovaj film mi je omogućio da uđem u kinematografiju i u njoj ostanem do danas.

u

Utvare. Volim ih u umetnosti. U životu ih valja izbegavati. Jako su uzbudljive i strašne one koje je opisao Lafkadio Hern u “Japanskim strašnim pričama”.

v

Vino. U njemu je istina, a ima i nešto alkohola. Ja lično volim ona laka, sa manjim procentom alkohola. Taj manjak nadoknađujem većom količinom.

z

Zemun. Volim i zanimam se za onaj opisan u “Hronikama Zemuna” Branka Najholda. Onaj iz viceva o Zemuncima me ne zanima, otrcan je i retko smešan.

ž

Žanr. Kad nađeš svoj, u životu ili umetnosti, ne menjaj ga.

Pročitano 306 puta
Od A do Z Ðorđe Milosavljević

Pročitajte članke iz prethodnih izdanja