Od A do Z

Operska diva u intimnoj abecedi otkriva zbog čega bi volela da živi u čardaku ni na nebu ni na zemlji, zašto joj je đumbir spasilac, kako je u svemu, pa i u kuvanju, potrebna ljubav i da joj je uloga u Travijati ostala nedosanjana

 Piše: Tanja Nikolić Foto: Milovan Milenković

a

Avioni. Dva malezijska. Oba stradala.

b

Beograd, Banjaluka, Barselona. Prvi me je tri puta primio u svoje okrilje. Banjaluka je moj rodni grad, najlepši i najčistiji, s alejama punim lipa, koje u maju i junu divno cvetaju i mirišu. Na tamošnjoj muzičkoj akademiji predavala sam od osnivanja. Rad sa studentima me je inspirisao i ispunjavao ljubavlju. Jedino bih još u Barseloni mogla da živim.

c

Carska Rusija. Od malih nogu sam čeznula da makar nekoliko dana i noći živim u vreme raspada ruskog carstva, kad je sve bilo raspašoj.

č

Čardak ni na nebu ni na zemlji. Ponekad bih volela da živim tako, na osami i između.

ć

Ćevapčići, naravno u somunu.

d

Dubrovnik. Još uvek ne mogu da se pomirim sa činjenicom da ne mogu da se pohvalim da je to i dalje moj grad, a najmanje deset godina zaredom nastupala sam na Dubrovačkim ljetnim igrama sa Zagrebačkom filharmonijom i vrsnim dirigentima, solistima i horovima.

đ

Ðumbir, malo, ali nenadoknadivo povrće intenzivnog mirisa i ukusa, sjajnog efekta na zdravlje, posebno na imunitet. Spasilac.

Džoni Dep.

e

Emir Kusturica - natprirodna pojava. Obožavam ga u svakom pogledu.

f

Fejsbuk. Novi svet koji sam nedavno otkrila i jako lepo se zabavljam u njemu.

g

Globalno zagrevanje i prokišnjavanje, i odozgo i odozdo. Pljuskovi i poplave celo leto. Plašim se takvih pojava na koje ne može da se utiče.

h

Hvar, ostrvo ljubavi i lepote. Ako postoji raj na zemlji, on je tamo.

i

Isus Hristos. U nama i oko nas.

j

Juga, dobra stara. Jedina zemlja koju sam imala... I sve joj dala, i odolela izazovima da ostanem u inostranstvu. Uvek sam se vraćala, jer ima nešto što se zove tvoja zemlja, tvoj narod. Velika sam jugonostalgičarka.

k

Klavir, instrument koji treba da svira ko god ima malo sluha, posebno ženska deca. Hvala mu što me je održao. Krajina, Bosanska, za koju sam jako vezana. Ulica Petra Kočića, u kojoj sam odrasla. Ključ stana u kojem sam se rodila, koji sam posle dugo vremena dobila na poklon. To mi mnogo znači.

l

Lakrimoza, numera iz Mocartovog “Rekvijema”. Tu se bukvalno otvara nebo, sam Bog je upetljao svoje prste. Lika, predivna zemlja.

lj

Ljubav, pokretač svega. Sve radim s ljubavlju. I u kuvanju je potrebna ljubav da bi jelo uspelo.

m

Majka. Duško Radović je lepo rekao: “Pazite vaše majke da bi vam duže trajale”. Moja Tatjana je bila najnežnija na svetu, odlična muzičarka, podržavala me i razumela. Muž Branislav. Trajemo već punih 46 godina. Dve divne osobe u mom životu.

n

Nikola, najlepše muško ime. Sin jedinac.

nj

Njoke. Nažalost. Neprevaziđena ljubav, nikad se neću zasititi.

o

“Orao”, odlična kafana u komšiluku.

p

Prijatelji, koje treba veoma negovati, što ponekad uopšte nije lako. Neprocenjiva vrednost. Uz mene su ostali oni zaista pravi.

r

Radost. Veselite se, ljudi.

s

Sreća. Ako je imaš, onda imaš i zdravlja, para i svega u životu. Ako je nemaš, džaba lepe želje.

š

Šeprtlja. Mislim da sam jedna od njih.

t

Tata Branko. Dika i ponos. Osnovna muzička škola u Gradišci nosi njegovo ime, bio je osnivač i direktor.

u

Udruženje operskih pevača, koje nikad nije zaživelo. Velika šteta.

v

Violeta Valeri - nedosanjani san. Ženstven, izazovan, inspirativan lik iz Verdijeve “Travijate”. Žarko sam želela da je tumačim, a nisam.

z

Zoran Blagojević, doktor koji mi je ugradio dva najsavršenija kuka i time mi produžio vek trajanja na najlepši i najbezbolniji način. Sin legendarnog ugostitelja Bude iz “Kluba književnika”.

ž

“Žaoka” - neprevaziđeni film. Pol Njumen i Robert Redford. Šta ćete više?

Pročitano 407 puta
Od A do Z Radmila Smiljanić

Pročitajte članke iz prethodnih izdanja