KLINT ISTVUD:

Republikanac naprednih shvatanja

Legendarni američki glumac i reditelj Klint Istvud pridružio se peticiji 130 umerenih republikanaca kojom se zagovara legalizacija istospolnih brakova pred američkim vrhovnim sudom.

Američki vrhovni sud krajem marta treba da donese odluku o ustavnosti kalifornijskog Predloga 8, ustavnog amandmana kojim su u toj saveznoj državi zabranjeni istopolni brakovi.

Među potpisnicima peticije kojom se zahteva odbacivanje Predloga 8 nalaze se i neki bivši ministri iz administracije Džordža Buša mlađeg i bivši republikanski guverneri.

Vrhovni sud će 26. marta saslušati argumente u tom slučaju, a četvrtak je bio poslednji dan protivnicima i pobornicima Predloga 8 za podnošenje peticija.

Američko ministarstvo pravosuđa takođe je pozvalo Vrhovni sud da odobri istopolne brakove u Kaliforniji.

Istvudov potpis na peticiji izazvao je pažnju u američkim medijima. Slavni glumac je prošle godine učestvovao na konvenciji Republikanske stranke, na kojoj je Mit Romni izabran za stranačkog predsedničkog kandidata, i pritom izveo predstavu u kojoj je vikao na praznu stolicu koja je predstavljala predsednika Obamu. Njegov performans pretvorio se u jednu od glavnih priča američke predsedničke kampanje i izazvao mnogo posprdnih komentara na glumčev račun. Foto: Alpha/JLP

KLINT ISTVUD