Na kraljevskim dvorovima

Trka bez plena

Kako bi održali sećanje na starinske običaje, u Danskoj se svake jeseni organizuje skup lovaca pod nazivom ‘Hubertus’. Lovci, doduše, više ne love životinje na konjima, nego se trkaju. Kako staza duga trinaest kilometara i puna raznih prepreka prolazi pored kraljevskog imanja, trku su gledali i princ Joakim, princeza Mari i njihova deca Atena, Henrik, Feliks i Nikolaj.

Prava mala princeza

Najstarija kćerka holandskog kralja Vilem-Aleksandera i kraljice Maksime oduvek je bila zvrk i uvek spremna na nestašluke. No čini se da se desetogodišnja princeza Amalija uozbiljila pa se, bar pred kamerama, ponaša kao prava prestolonaslednica. Maše fotografima i zaštitnički se odnosi prema mlađim sestrama Aleksiji i Arijani.

Veterani

Princ Hari razgledao je izložbu fotografija ‘Wounded: The Legacy of War’, koje je snimio kanadski roker Brajan Adams. Modeli su mu bili ratni vojni invalidi, a princ je tokom posete pričao s jednim od njih - Rikom Klementom, veteranom Drugog svetskog rata.

Za zemlju bez otpada

Kako bi se smanjila količina otpada, u Norveškoj se plaća naknada za povraćaj plastičnih flaša i limenki. A da potrošači ne bi morali da nose kese s flašama u sakupljališta, u prodavnicama postoje aparati u koje se one ubacuju, i odmah se dobija novac. Princ Hakon i njegova supruga Mete-Marit su taj proces proučili u reciklažnom pogonu ‘Tomra’.

Pozorišna umetnica

Svestrana kraljica Margareta II, koja je i ranije radila za pozorište, sada je osmislila kostime za baletsku predstavu ‘Krcko Oraščić’ u izvođenju Kraljevskog baleta u Teatru Pantomime. Kraljica je pored kostima dizajnirala i scenografiju, pa je tako uz reditelja Petera Boa Bendiksena imala uistinu mnogo posla.

Pročitajte članke iz prethodnih izdanja