Web izdanje nedeljnog magazina o životu poznatih

Pretraga:

Europapress Izdanja

OK!
Broj 59

reklama

Naš dom - Ana i Mile Davidović

Galerija u dnevnoj sobi

Uspešni slikar, uz veliku asistenciju supruge, od stana u novobeogradskim blokovima stvorio je prostor u kome, osim što uživa u odrastanju kćerki Ivone i Selene, izlaže svoja dela

Piše: Tanja Nikolić
Photo: Marija Ćalić

Umetnik nije ni sanjao da će postići ovoliki uspehUspevši da spoje lepo i korisno, Ana i Mile Davidović su od svog doma napravili i atelje i galeriju. Zato su svi zidovi ovog udobnog  prostora, od tavanice do poda, prekriveni umetničkim slikama raznih formata, koje daju neobičan mozaik, sastavljen uglavnom od idiličnih pejzaža i prikaza seoskog života. Mile, po obrazovanju ekonomista koji se posvetio slikarstvu, i njegova supruga Ana, takođe likovni umetnik, kao i kćerke Ivona i Selena, stan njegovih roditelja u novobeogradskim blokovima adaptirali su prema svojim potrebama. Porušili su skoro sve pregradne zidove, “proterali” ogromne regale, trosede i glomazne garniture za sedenje, kao i tepihe i zavese.
U stanu nema suvišnih detalja- U ovom stanu živim više od trideset godina, a kad sam se oženio i dobio decu, odlučio sam da ga preuredim. Skoro sve pregradne zidove smo porušili. Umesto njih stavili smo gipsane ploče, pa smo, recimo, kuhinju morali da proširimo kako bismo uneli ogroman frižider. Minijaturni balkon od samo četiri kvadrata zazidali smo i od njega napravili trpezariju - priseća se Mile Davidović.
Pošto je zgrada stara, morali su da postave nove vodovodne i elektro instalacije. Mile je sada posebno ponosan na kuhinju, čija je radna ploča duga čak dvanaest metara.
- Ja sam crtao, a Ana je predlagala šta gde da smestimo, pošto ona u kuhinji, ipak, provodi najviše vremena. Ideje za uređenje nalazili smo putujući po svetu, ali i u časopisima koji se bave enterijerom. Projektovali smo je tako da ima dovoljno mesta za mašinu za sudove i za veš, jer ne volim kad se mašina za veš nalazi u kupatilu. Tamo smo čak stavili i mali protočni bojler, kako bi zauzeo što manje mesta.
I Mile i njegova supruga pobornici su minimalizma, pa su prostor oslobodili svih suvišnih stvari, posebno onih koje će im, možda, u nekom trenutku zatrebati.   
- Mnogo smo truda i novca uložili u ovaj stan. Možda smo za te pare mogli da kupimo još jedan, ali mi smo želeli da živimo baš u ovom, da se tu dobro osećamo, okruženi dragim predmetima. Obožavamo da putujemo. Zbog prirode posla, ja sam najmanje sto dana godišnje u inostranstvu, i trudim se da, kad god mogu, povedem i devojke. Doduše, Ivona je sad krenula u prvi razred, pa će to, zbog njenih obaveza, biti malo komplikovanije - tvrdi Mile.

Bekstvo iz monotonije

Iako je od malih nogu bio sklon bojicama, slikar je, kaže, postao sasvim slučajno. Njegov otac Milovan bio je vojno lice i kad je Mile trebalo da odluči koji će fakultet da upiše, on se odlučno usprotivio

… nastavak teksta Vam je dostupan u štampanom izdanju.

Nazad na vrh

reklama